Livsmedelsbranschen var tidigt ute med att ange CO2e i produkternas innehållsdeklaration. Och i maj 2023 blev vi alltså först i vår bransch där vi länge har gått i spetsen för ett genomgripande hållbarhetsarbete utifrån de unga slutanvändarna och deras framtid.
Bättre koll med CO2e
Först ut att betjänas med ett CO2e avtryck i vår webbshop är vår elevstol Matte och elevbord 12:38. Här har vi nämligen, i samarbete med hållbarhetskonsulterna på DGE, tagit fram fullskaliga miljövarudeklarationer (så kallade EPD:er) där miljöpåverkan från hela kedjan med råvaruframställning, produktion, transporter, användning och sluthantering beräknats. Läs mer om EPD här.
Att ta fram EPDer att ett stort och tidskrävande arbete, och för att få en indikation på klimatpåverkan från övriga produkter i vårt sortiment har vi, tillsammans med DGE, utvecklat ett verktyg för att beräkna ett förenklat klimatavtryck. Beräkningsverktyget inkluderar i princip samma delar av produktens livscykel men använder generella data vilket ger högre osäkerhet i resultaten. Majoriteten av en produkts miljöpåverkan kommer från råvaruframställning och produktion, vilket gör att det förenklade beräkningsverktyget ändå ger en bra indikation på produkternas miljöpåverkan. För mer information om beräkningsmetodiken kontakta Pierre Lennartsson på pierre.lennartsson@lekolar.com.
Detta ger oss och dig som kund, en mycket god insyn och förståelse kring produktens klimatavtryck. Men det visar också vilka åtgärder vi kan vidta för att förbättra klimatprestandan. Här nedanför är två exempel på Matte-stolar och vad de avger i kg CO2e. För att sätta det i relation till något annat så är klimatavtrycket för ett par nya byxor ca 10 kg CO2e, bilkörning i 10 mil ca 13 kg CO2e och 11 kg CO2e för 1 kg ost.