Möt teamet bakom lekmöblerna Fixa Play
När den första delen av Fixa-serien släpptes blev den omedelbart populär. Nu utökas sortimentet med fler specifika och aktivitetsinriktade lekmöbler för barn i förskolan. En viktig framgångsfaktor till att Fixa-serien har blivit så bra och populär är att vi på Lekolar alltid jobbar i team med bred, gedigen kompetens.
Här träffar du några av teamet som arbetat med utvecklingen Fixa Play - lekmöbler för barn i förskolan.
Malin Jarbo, koncept- och sortimentschef för Lekolars möbler och utelek
– Vårt mål har hela tiden varit att ta fram en serie för förskolan med hög designfaktor, där funktionen står i centrum och allt har ett verkligt syfte, säger Malin Jarbo som formgivit Fixa Play.
Alla lekmöbler i Fixa Play svarar upp mot förskolornas faktiska behov. Och, viktigast av allt, de utgår från barnets villkor.
Fixa Play tillverkas inom EU med FSC-märkt plywood som bas. Hela sortimentet är Giftfri förskola-klassat och det mesta i den första delen av produktserien har redan hunnit Svanenmärkas. Serien är också framtagen för att passa med Lekolars Fixa förvaring och Flexi kapprumssortiment. Det gäller både färg, form och material.
– På förskolorna är det ofta solitärer som gäller. Man har fått trolla för att få ihop det och resultatet blir lätt lite spretigt och osammanhängande. Med Fixa Play har förskolorna en godispåse att plocka ur och kan enkelt hitta sina egna lösningar samtidigt som helheten blir harmonisk.
Katrine Scharff, inredningsarkitekt på Lekolar
– Konsten är att utforma ytor för lek och utveckling, utan att skapa oro eller överbelasta rummet. Vår roll är att fylla rummen med harmoni och mening. Då känner sig barnen trygga att utforska, samtala och samarbeta, berättar Katrine.
Kollektionen har en genomtänkt struktur som ger pedagogen en tydlig överblick och möjlighet till varierande aktiviteter. De nya lekmöblerna är dessutom form- och funktionsanpassade till Lekolars förvaringssortiment Fixa Storage för att skapa en holistisk designlösning. Allt passar ihop, från mått till färger och material.
Victoria Bergman, pedagogisk rådgivare
– Lekmöblerna i Fixa Play bygger på en holistisk helhetssyn för pedagogisk inredning i förskolan. Här finns det mesta för att skapa de lärmiljöer som behövs i förskolan idag, där inredningen är variationsrik och svarar för flera olika behov.
Det säger Victoria Bergman. Hon har jobbat som förskollärare, lärare och lärarutbildare på Linnéuniversitetet i många år. Idag är hon pedagogisk rådgivare på Lekolar och kan grotta ner sig i den spännande skärningspunkten mellan det lekfulla lärandet och de miljöer vi erbjuder barn att gå på upptäcksfärd i.
Grunden för Fixa Play är en pedagogisk inredning som utgår från barnets blick. Istället för att mötas av stolsben och stängda skåp bjuds barnen in i en både spännande och funktionell värld – i deras höjd.
Möblerna är också gjorda för att på ett naturligt sätt skapa rum i rummet. Hörnor, cirklar och trygga krypin, anpassade för barns olika behov och verksamhetens lärsituationer.
Eftersom avskärmningarna är lätta att kika över eller igenom, känner barnen tryggheten i att veta var såväl de vuxna som de andra barnen är. Pedagogerna har i sin tur full uppsyn över barnen. Själva rum i rummetmöbleringen saktar även ner tempot i rummet, eftersom det inte går att springa runt på samma sätt.
Produktutvecklingstekniker, Ferad Mehmed
Ferad Mehmed är en av Lekolars produktutvecklingstekniker. När han började på Lekolar för tre år sedan hade han själv nyligen blivit pappa.
– Plötsligt såg jag alla faror som lurade. Det gäller att hela tiden ligga steget före. Det är också det vi gör på Lekolar. Säkerhetstänkandet genomsyrar allt. Alltid.
Redan när en ny produkt börjar skissas fram kopplas Ferad Mehmed och hans kolleger in för att göra en riskbedömning. Vad ska produkten användas till? Form och konstruktion? Material?
När tillverkaren kommer med ett första prov är det dags för en ny genomlysning. Finns det skarpa kanter? Kan den tippa? Finns det risk för att klämmas eller fastna?
– Först när vi känner oss helt trygga går vi vidare till nästa steg, testlabbet. I labbet utsätts produkten för tryck och tyngder, skakningar, stötar och vibrationer. Finns det spår av farliga ämnen från lim, plast och tungmetaller? Små delar som barn kan sätta i halsen? Upptäcks inga svagheter är det dags för möbeln eller leksaken att komma ut i handeln – redo att intas av alla lek- och bussugna barn.
– Men säkerhetstänket slutar inte där. Vi följer upp produkten även sedan den börjat användas. Får vi en indikation på att något behöver förändras tar vi nya tag och genomför förbättringar. Ett jobb som följer produktens livslängd.
TQE Manager, Pierre Lennartsson
– Alla material som används i Fixa Play-serien är Svanenmärkta. De uppnår dessutom nivån ”avancerad” i Giftfri Förskolas märkning, säger Pierre Lennartsson, hållbarhetschef på Lekolar, som själv är en del av Upphandlingsmyndighetens expertgrupp för just Giftfri Förskola.
En hållbar utveckling är nödvändig. Som Nordens ledande leverantör av lärmiljöer till skola och förskola har Lekolar ett stort ansvar för barnens framtid, understryker Pierre Lennartsson. Att ligga i framkant är därför en självklarhet, liksom att gå längre än vad både lagar och upphandlingar kräver.
– Det handlar inte bara om material och utsläpp från transporter, utan även om våra etiska värderingar, produktionsvillkor och sociala förhållanden hos våra leverantörer, säger Pierre Lennartsson.
Fixa Play-serien tillverkas av ett familjeföretag i Estland som Lekolar samarbetat med under många år, ett gediget företag som delar det starka engagemanget för en hållbar produktionskedja. De FSC-märkta och klimatsmarta plywoodskivorna av björk, grundmaterialet i serien, utnyttjas fullt ut. Det minimala spillet används till att värma upp lokalerna.
– Återvinning är centralt för oss, liksom möjligheten till ett cirkulärt flöde, säger Pierre Lennartsson.