Inredningstips till skolbiblioteket
Är det dags att se över skolbiblioteksinredningen? En genomtänkt biblioteksinredning i skolan främjar läslust, koncentration och lärande. Med flexibla möbler och tydliga zoner för läsning, studier och samarbete blir skolbiblioteket en viktig resurs för både elever och personal. Här har vi samlat inspiration och tips på temat skolbibliotek för dig som arbetar inom skolans värld.
1 juli 2025 träder ändringar i skollagen gällande skolbibliotek i kraft. Lagen innebär att alla elever ska ha rätt till bemannade skolbibliotek med utbildad personal och särskilda lokaler. Syftet är att stärka läsförmågan, minska skärmtiden och öka likvärdigheten. Även Skolverket lyfter fram skolbibliotekets roll i undervisningen som en viktig resurs för elevers lärande. Vi vill hjälpa dig att skapa det bästa möjliga skolbiblioteket för just din verksamhet! På Lekolar erbjuder vi en mängd smarta och flexibla biblioteksmöbler för att främja läskulturen. Våra inredningsarkitekter har stor kunskap om hur du skapar mysiga läshörnor, läsgrottor och studieplatser med allt från bokhyllor till exponeringsmöbler, bibliotekspodium, sittkuddar, modulsoffor och hyllsystem. Lärmiljöerna ska vara till för både eleverna och skolbibliotekarierna, där en trivsam miljö skapar dragningskraft och inspiration. Med en planerad biblioteksplan blir det lättare att genomföra de aktiviteter du önskar. Hur ska böckerna placeras? Ska det finnas särskilda läsfrämjande ytor? Var ska digitala resurser placeras för medie- och informationskunnighet?
5 tips på inredning till skolbiblioteket
Vi bad vår inredningsarkitekt Ida Ahlgren om lite tips på hur du kan utveckla skolbiblioteket på din skola. Ta del av Idas tips här:
1. Variera höjder och former på bokförvaringen
Genom att använda olika typer av förvaring skapar du dynamik och gör rummet mer intressant. Det kan också bidra till att skapa "rum i rummet" och erbjuda avskilda läsplatser. Anpassa dock förvaringens höjd efter användarnas räckvidd för att säkerställa att böckerna är lättillgängliga.
2. Exponera böcker på olika sätt
Enbart synliga bokryggar kan skapa distans till böckernas innehåll. Lyft fram utvalda titlar genom att visa deras framsidor. Detta väcker ofta större nyfikenhet och lockar till att öppna böckerna.
3. Skapa läsvänliga utrymmen med bekväma möbler
Inred med mysiga krypin, soffor med omslutande ryggar eller sittsäckar på en matta. Variation i möblering gör det möjligt för olika elever att hitta en plats där de trivs och kan läsa i lugn och ro.
4. Använd en samlingsmatta eller gradäng
En gemensam samlingsplats i biblioteket, exempelvis för högläsning eller genomgångar, gör biblioteket till en central plats för både lärande och gemenskap.
5. Arbeta med en samlad färgskala
När biblioteket fylls med böcker kan det lätt uppfattas som rörigt. En lugn och harmonisk bas i material och färger hjälper till att skapa en enhetlig och balanserad känsla i rummet.