Inred ett makerspace i skolan
Skapa ett Makerspace, en kreativ verkstad i skolan, där eleverna får utforska och skapa med teknologier som programmering, 3D-skrivare och vinylskärare, ofta i kombination med traditionellt slöjdhantverk. Men vad betyder egentligen begreppet Makerspace? Det kan förklaras som ett kreativt ”gym” för hjärnan och händerna. En ämnesöverskridande lärmiljö för analogt och digitalt skapande. I ett Makerspace är drivkraften utforskandet och skaparglädjen med hjälp av olika tekniker. Makerkulturen betonar samarbete och sociala färdigheter, där eleverna är drivande och läraren stödjande. Ett Makerspace behöver inte inredas statiskt utan kan formas och förändras efter de behov som uppstår och de personer som använder miljön.
Let's make makerkids
Som lärare kan du bidra till att skapa ett utbildningssystem inom makerkulturen. En inspirerande lärmiljö som stärker barnens självförtroende och ökar deras nyfikenhet och kreativitet. Här får eleverna möjlighet att arbeta enligt en strukturerad designprocess, från idé till färdig produkt, vilket utvecklar såväl praktiska som sociala och emotionella färdigheter. I slutet får de sedan chans att stolt presentera sitt projekt och öva på att ta emot feedback. För elever som har svårt att ta till sig fakta och följa läroplanen kan ett Makerspace vara till stor hjälp. Makerspace-miljön fungerar som en mental knuff (nudging) som hjälper eleverna att agera på sätt de kanske inte alltid kan i traditionella klassrum. I en kreativ miljö där allt är möjligt får alla elever chans att blomstra. Alla kan bli makerkids!
Inredningsarkitekten Gabriella tipsar
Skapa ett dynamiskt och inspirerande Makerspace i skolan. Här är Gabriellas fem tips på vad man ska tänka på och även åtta bra basmöbler att utgå i från:
Storlek: Anpassa aktiviteterna efter den yta ni har. Vilka design- och tillverkningsprocesser vill ni primärt ska få plats?
Zonindelning: Skapa dedikerade ytor för olika aktiviteter som idéutveckling, verkstad och presentation.
Flexibilitet: Använd möbler som kan anpassas för olika aktiviteter (exempelvis Wille förvaringssystem) och som ger eleverna möjlighet att sitta, stå eller röra sig fritt. Mobila möbler är enkla att förflytta och bra förvaring sparar tid.
Säkerhet: Se till att maskinerna har säkerhetsavstånd och skapa trygga rutiner för användningen.
Synlighet: Låt material och verktyg vara synliga för att inspirera till kreativitet och underlätta åtkomst. Det gör också att hjärnan och ögonen uppmuntras att söka efter en lösning.