Vad är biologisk mångfald?
Biologisk mångfald är ett samlingsbegrepp för den stora variationen av arter, växter och livsmiljöer som finns på vår jord. För att få en rik biologisk mångfald är det viktigt att det finns en stor variation av ekosystem och en stor variation både inom och mellan arter.
Ett ekosystem kan beskrivas som ett hem för de levande organismer som finns i det aktuella ekosystemet. En sjö kan vara ett exempel på ett ekosystem där alla levande organismer, både stora och små lever och interagerar med varandra. Om några av arterna försvinner eller temperaturen i sjön stiger skapar det en obalans i ekosystemet. Därför är det viktigt att det finns en stor variation både inom och mellan arter. Alla levande organismer har gener som tillsammans fungerar som ett recept för hur alla olika arter fungerar och ser ut. Dessutom kan det även finnas variation inom arter, eftersom individer inom samma art kan ha olika gener (eller recept). Det gör att vissa individer till exempel klarar sig bättre när vattnet i sjön blir varmare, medan andra individer kan dö. En rik biologisk mångfald är därför nödvändig för att naturen ska må bra och är grunden för allt liv på jorden.
Den dyrbara naturen och vårt ansvar
I dag är förlusten av biologisk mångfald ett lika stort hot som klimatförändringarna. Den biologiska mångfalden minskar snabbare än någonsin sett i mänsklighetens historia. Människan är beroende av naturen som ger oss livsviktiga tjänster som ren luft, rent vatten och mat. Men naturen mår inte bra när den biologiska mångfalden minskar och då kan dom livsviktiga tjänsterna störas. Många arter har stor betydelse för oss människor, exempelvis för pollineringen av våra grödor och för att skadeinsekter hålls efter. Vi kan riskera att helt grundläggande saker som ren luft att andas, matförsörjning och dricksvatten inte fungerar eftersom naturen inte kan hjälpa till med dessa funktioner längre. Det är därför nödvändigt att vi som människor börjar tänka annorlunda - hur vi agerar idag har stor betydelse för framtiden.
Hur arbetar Lekolar med biologisk mångfald?
Vi på Lekolar menar att en rik biologisk mångfald är ett sätt att säkra framtida behov för människan och för naturen. Lekolar ska inte bidra till att minska världens biologiska mångfald. Som företag vill vi ligga i framkant och inspirera andra företag och inte minst barn och unga i hur vi alla på vårt sätt kan bidra till ökad biologisk mångfald. Vi vill arbeta både direkt och indirekt för att bidra till ökad biologisk mångfald. Detta är inte okomplicerat och det finns ingen tydlig väg att gå. Vi är därför ett av de första företagen inom våra bransch som har definierat en strategi med fokus på biologisk mångfald. Flera av våra åtgärder för att minska vårt klimattryck bidrar till att öka den biologiska mångfalden.
- Senast 2030 ska 100% av allt träbaserat material i våra möbler och förpackningar vara FCS- eller PEFC-certifierade. Genom detta ser vi att virket vi använder i våra produkter kommer från skogar som sköts ansvarsfullt, hjälper till att skydda djurens livsmiljöer och upprätthåller biologisk mångfald.
- Vi har stort fokus på cirkularitet, inklusive användning av återvunnet och återvinningsbart material, cirkulär design samt återvinning och återanvändning. Vi har till exempel tagit fram C-Key, som är en cirkularitetsmärkning som kan användas som vägledning till ökad hållbarhet i all förskola och skolverksamhet.
- Sedan 2023 kan du som kund handla möbler som till stor del annars hade kasserats via vår webbshop RE:USE. Ju mindre vi förbrukar av naturens resurser och återvinner det vi har, desto mer tar vi hand om naturen och därmed den biologiska mångfalden.
Kontakta gärna vår Hållbarhetschef Pierre Lennartsson via pierre.lennartsson@lekolar.com om du vill fortsätta prata biologisk mångfald.