Ett oväntat fel har uppstått. Var god försök senare.

Bekräfta

Är du säker på att du vill radera?
Är du säker på att du vill radera?
Bästa kund, vid beställning under 200:- tillkommer en extra hanteringsavgift på 79:-

Välj JA för att gå vidare med din beställning. Välj NEJ gå tillbaka och komplettera din beställning eller för att spara ordern till senare tillfälle.
Du gjorde en kopia av listan \"{0}\". Den heter \"{1}\".

LEVERANSINFORMATION

På grund av hög orderingång kan vi inte garantera leverans i år för beställningar som läggs efter 15/12. Frågor? Kontakta oss gärna på kundtjanst@lekolar.se. Tack för din förståelse!


Det här kan du göra själv -
tips för en kemikaliesmart förskola

Släng gamla vilmadrasser!
Ett viktigt och relativt enkelt miljösmart tips är att rensa ut gamla vilmadrasser för att undvika att barnen kommer i kontakt med hälsofarliga ämnen som PVC och flamskyddsmedel. Vilmadrassen är en av de viktigaste produkterna när det handlar om en hälsosam miljö i förskolan. Eftersom barnen ofta sover på madrasserna och därmed kommer i kontakt med dem med ansikte och slemhinnor, är det en god idé att rensa ut vilmadrasserna så snabbt som möjligt.

(En studie från Europeiska NonHazCity projektet som utkom 2018 visade att förskolor inom Stockholm Stad drastiskt hade lyckats minska nivån av miljö- och hälsofarliga ämnen i inomhusklimatet, genom att byta ut gamla madrasser och leksaker.)

Sortera bort leksaker som inte är CE-märkta!
Kontrollera så att förskolans och skolans leksaker är CE-märkta. CE-märkning är ett bevis på att lagstadgade krav är uppfyllda och att produkten är fri från förbjudna ämnen och säker att använda. Om CE-märkningen saknas så bör leksakerna sorteras bort!

Alla leksaker i Lekolars sortiment är CE-märkta. Det betyder att leksakerna uppfyller alla gällande lagkrav och är säkra att använda. Förutom CE-märkningen uppfyller ca 90% av alla leksaker i Lekolars sortiment kraven för Giftfri Förskola.

Kontrollera att leksakerna och möblerna är hela!
Idag finns det många olika initiativ för att rensa våra lärmiljöer från giftiga ämnen. Giftbantning har blivit ett allmänt vedertaget begrepp. Men det är viktigt att inte glömma den mekaniska säkerheten. Det finns flera risker som barnen utsätts för när de kommer i kontakt med leksaker och möbler som inte är hela. Därför är det viktigt att kontrollera att leksaker och möbler är hela med jämna mellanrum. Smådelar som lossnar eller går sönder medför stora risker, särskilt för de minsta barnen som kan sätta delarna i halsen. Riskerna är störst på äldre produkter som blivit sköra med tiden men även nya, icke testade produkter, medför risker.

Alla produkter i Lekolars sortiment, även de vi inte själva producerar, klarar kraven på mekanisk säkerhet med råge. Vi har ett nitiskt förhållningssätt till säkerhet. Till exempel fortsätter vi att testa leksaker efter det att de redan godkänts, och vi utför stickprovskontroller under flera år efter det att en produkt lanserats.

Låt inte små barn leka med produkter avsedda för äldre barn!
Använd rätt produkt till rätt barn. Små barn ska inte leka med leksaker avsedda för äldre barn.
En syn som ofta möter oss när vi är ute på förskolorna är att små barn leker med produkter avsedda för äldre barn. Produkter som är framtagna, testade och godkända för femåringar till exempel, är inte avsedda för tvååringar. Vi har också märkt att riskmedvetenheten oftast är högst hos personal som arbetar med de yngsta barnen. Inte så konstigt kanske men faktum är att riskerna inte minskar när barnen blir lite äldre – de förändras bara. Större barn biter förvisso sällan på produkterna. Istället klättrar de på dem. Eller gungar.

Köp inte leksaker på loppis!
Det finns ofta äldre leksaker på skolan eller förskolan, som barnen tagit med sig hemifrån – kanske ärvda leksaker eller leksaker köpta på loppis. Tyvärr kan äldre leksaker, möbler och mattor innehålla skadliga ämnen som ftalater, flamskyddsmedel och tungmetaller som bly. Undvik därför att köpa leksaker på marknader eller loppisar. Köp hellre färre men rätt produkter.

Få inte plastpanik!
All plast är inte dålig och det finns ingen anledning till plastpanik. Dagens plastleksaker är betydligt säkrare än de som tillverkades för några år sedan. Det man ska se upp med är äldre leksaker, särskilt de mjuka och klibbiga leksakerna som tillverkades före 2007 eftersom äldre leksaker innehöll ftalater för att göra plasten mjuk och smidig. Sedan 2007 är de vanligaste ftalaterna förbjudna.

Vår uttryckliga ambition är att all PVC-plast så småningom ska fasas ut ur vårt sortiment och när vi tar fram nya produkter försöker vi använda alternativa material till plast när det är möjligt. Vi ser till exempel en ökning av återvunnen plast, fri från PVC. En annan spännande nyhet är leksaker som är tillverkade av bioplast av sockerrör.

Glömt lösenord?

Vill du bli kund hos oss?

Du behöver ha ett kundnummer eller organisationsnummer för att handla hos oss.

Registrera mig

Återställ lösenord

Ange din e-post så skickar vi dig ett meddelande med en länk för att välja nytt lösenord.